007

                        Med AGÁTOVÝ                    Med JARNÝ                       Med LESNÝ     

                       svetlý 1kg  10 €                     šľahaný 1kg 10 €                         tmavý                                       

Agat med Med repkovy  

                                                 

 

 

              Med LÚČNY                           PROPOLIS                                PEĽ                        MEDOVINA/Viečkovica/

                    kvetový 1kg  10€                               7 €                                        8 €                                      15 

Kvetovy med Propolis Pel Medovina

 

Stromček s darčekmi                        Mikuláš                                  Sane                                 Úľ veľký               

             6,50 €                                          5 €                                    10 €                                      9 €                      

sviečka 10 sviečka 8 sviečka 7 sviečka 6 

 

Kocka                                    Ružička                                 Kvetinka                                Srdiečka

 6,50                                    6,50                                     6,50                                     6,50  

sviečka 9 sviečka 11 3 IMG 20231124 WA0009 

 

 

 

PRAVÝ VČELÍ MED

med 1MED je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka a ide najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Med je sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru kvitnúcich rastlín a z medovice nachádzajúcej sa na listoch a ihličí stromov (dub, jedľa, smrek).

NEKTÁR je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín. MEDOVICA je sladká šťava, ktorú produkuje rovnakokrídly hmyz vošky, méry a červce z miazgy stromov. Včela zberá sladkú šťavu nektáru a medovice, obohatí ju výlučkami hltanových žliaz a zahustí odparením vody. Takto vzniká med, ktorý včela následne uskladní v plástoch, kde med dozrie.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E. 

PRIAZNIVÉ ÚČINKY MEDUmed logo

Med má mnohé priaznivé účinky, napríklad antibakteriálne a protizápalové, zabraňuje napríklad šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje centrálnu nervovú sústavu. Vďaka obsahu enzýmov podporuje trávenie, blahodarne pôsobí na žalúdok a žalúdkové vredy, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca i psychiku, pomáha pri bolestiach hlavy a má protirakovinové účinky.

Zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie. Ženy ocenia jeho účinky na pleť, pomáha pri liečbe akné a regenerácii pokožky a urýchľuje aj účinok niektorých liečiv, napríklad kyseliny acetylsalicylovej a vitamínu C. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči prechladnutiu, angíne, zápalu priedušiek a nádchy. 

NA ČO NETREBA ZABÚDAŤ

  • Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
  • Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42° C.
  • Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je vyššia ako 42°C!!!

 

Agátový med

med agatje svetlo slamovej až zlatožltej farby. Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly. Tekutý vám často vydrží aj niekolko mesiacov, vždy záleží, či v období kvitnutia agátu nekvitlo súčasne aj niečo iné, čo spôsobí skoršiu kryštalizáciu. 

Má lahodnú a jemnú chuť. Pravý med vždy trochu škriabe v krku, avšak agátový najmenej. Niekedy sa stretneme s výrazom "najsladší med", a naozaj tak aj pôsobí, preto v porovnaní s inými medmi sa agátového dávkuje menej. 

Napríklad do čaju by sa dali 2 lyžičky kvetového medu alebo 1 lyžička agátového a sladkosť čaju by bola rovnaká. Obsahuje z kvetových medov najmenej peľových zŕn, čím je aj najčírejším z medov.

Med má harmonickú chuť, vôňu agátového kvetu, je sladký a jemný. Má dobré dezinfekčné účinky. Pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak. Jeho konzumácia sa odporúča pri kašli, ale aj pri zažívacích ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. Vzhľadom k neprevládajúcej príchuti je obľúbeným sladidlom do nápojov a zákuskov. Agátový med sa používa pri gastrointestinálnych poruchách (problémy s trávením), chorobách obličiek a močových ciest.

Gastrointestinálne poruchy ako kŕče, poruchy trávenia a zápal žalúdka a čriev, nadmerná sekrécia žalúdočnej šťavy  a pod. sa liečia práve za použitia agátového medu. Navyše je agátový med nápomocný pri liečbe žalúdočných vredov a dvanástoríkových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Med agátový je tiež považovaný za doplnok k ochoreniam obličiek a močových ciest  a to vďaka nízkemu obsahu stopových prvkov a aminokyselín.

Vzhľadom k tomu, produkt je veľmi bohatý na jednoduché cukry, ľahko a rýchlo sa vstrebáva do tela, je v prvom rade cennou živinou pre regeneráciu stavov fyzickej a psychickej únavy. Vzhľadom k jemnej vôni a konzistencii je populárnym sladidlom pre mnoho potravín, nápojov, najmä pre dezerty.

Odporúča sa tiež pri prechladnutí a pri sprievodnom zápale horných dýchacích ciest. Podľa niektorých autorov agát agatvykazuje pozoruhodnú antibiotickú aktivitu proti grampozitívnym baktériám, vrátane stafylokokov, streptokokov, a preto je deštruktívný voči mikroorganizmom, ktoré spôsobujú tieto choroby. Tiež pri kašli sa odporúča používať veľké množstvo agátového medu v pomere 50 g medu na 250 ml tekutiny.

Agátový med má silnú nasávaciu schopnosť vlhkosti z okolia, preto tento med by nemal ostávať neuzavretý pre jeho hustotu a trvanlivosť. Agátový med ako kvet agátu, obsahuje flavonoidy, esenciálny olej , ktorý obsahuje okrem iného linalool.

Obľúbený je predovšetkým u detí, čo je dôvod, prečo sa odporúča namiesto cukru na sladenie potravín a to nie iba pre staršie deti ale aj dojčatá. Keďže je agátový med bohatý na fruktózu, čo je ovocný cukor, preto jeho užitočným pre pacientov s miernou formou diabetu. Týmto osobám sa odporúča odstrániť z jedálnička repný cukor alebo sacharózu a nahradiť ju medom.

Ponúkame Vám agátový med priamo od včelára, bez akýchkoľvek prísad, konzervantov, farbív a pod., predávame iba čisto prírodný včelí med bez akej akejkoľvek úpravy, to znamená že, od nás dostanete med priamo z úľa. Med pochádza z Novej Dedinky.

 

Kvetový med

Med kvetovy

je prírodný koncentrát nektáru z kvetín a rastlín, v prevažnej väčšine z rastlín liečivých. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami- rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod. Kvetový med je veľmi cenným v prírodnom lekárstve.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E.

 

Slnečnicový med

slnrcnica medúčinkuje pri astme a žalúdočnej kolike. Je s vysokým obsahom glukózy, pri kryštalizácii sa tvoria typické dve vrstvy a veľké kryštály.

Má zlatožltú farbu a sladko-kyselkavú chuť. Obsahuje viac selénu.

ČO JE TO SELÉN?

významný antioxidant prispieva k ochrane pred vznikom voľných radikálov (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia):

1. pomáha udržiavať zdravý cievny systém 
2. podporuje regeneráciu srdcového svalu a jeho pravidelnú funkciu 
3. pozitívne ovplyvňuje aktivitu obranného systému organizmu

Slovenská republika patrí ku krajinám, kde obyvatelia majú veľmi nízku hladinu selénu v krvi. Najlepšie preskúmanou a najvýznamnejšou funkciou selénu je jeho antioxidačná aktivita, vďaka ktorej selén pomáha chrániť organizmus pred oxidačnými účinkami voľných radikálov. 

Pri nedostatku selénu antioxidačná schopnosť organizmu výrazne klesá a práve týmto je možné vysvetliť rôznorodé prejavy nedostatku selénu -zvýšená náchylnosť k ochoreniam srdca a pľúc, k vzniku a rozvoju nádorových buniek, rýchlejšie starnutie a iné degeneratívne zmeny s tým spojené.

Ponúkame Vám slnečnicový med priamo od včelára, bez akýchkoľvek prísad, konzervantov, farbív a pod., predávame iba čisto prírodný včelí med bez akej akejkoľvek úpravy, to znamená že, od nás dostanete med priamo z úľa.  

Slovenský produkt z kvetov regiónu Male Karpaty.

 

Lipový med

lipapatrí medzi celkovo najlepšie medy. Lipový med má svetložltú až zelenkavú farbu, je číry, má lahodnú, príjemnú chuť a voňavú arómu lipového kvetu.

Podobne ako agátový, kryštalizuje pomaly a neskôr.

Med obsahuje vysokú enzymatickú aktivitu. Pôsobí proti nachladnutiu v horšom počasí, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí tiež pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie.

Zlepšuje metabolizmus, detoxikuje. Má diuretický účinok (močopudný) a pre vysoký obsah antibiotických látok sa používa na liečenie močových ciest, reumatických ochorení. Je veľmi vhodný s lipovým čajom, jeho aróma sa veľmi dobre spája s bylinnými čajmi a zázvorom.

Ponúkame Vám lipový med priamo od včelára, bez akýchkoľvek prísad, konzervantov, farbív a pod., predávame iba čisto prírodný včelí med bez akej akejkoľvek úpravy, to znamená že, od nás dostanete med priamo z úľa.


 Včelí peľ

pel dpel da

sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva. V prírodnej liečbe a prevencii má včelí peľ mimoriadne dôležité postavenie so širokým spektrom použitia.

 OBSAH VČELIEHO PEĽU

Včelí peľ obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok. Včelí peľ obsahuje 35% proteínu, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A, C, D a E, ďalej 10 aminokyselín a 27 minerálnych látok.
  
Včelí peľ je liečivý, omladzujúci a má schopnosť bojovať proti chorobám.
 
Včelí peľ sa používa ako:

  1. prírodný prostriedok na zlepšenie imunity – bez vedľajších účinkov,
  2. pomáha pri klimakterických problémoch,
  3. pôsobí ako antibiotikum,
  4. zlepšuje stav organizmu pri schudnutí,
  5. stimuluje myšlienkovú činnosť,
  6. zlepšuje chuť do jedla,
  7. pracuje ako elixír mladosti – spomaľuje proces starnutia,
  8. dobre účinkuje pri ochorení prostaty,
  9. zabraňuje únave – zvyšuje energiu,
  10. redukuje opuchy kĺbov a končatín...

Peľ sa do poručuje pri fyzickom vyčerpaní, anémií a behom rekonvalescencie. Napriek tomu ak začnete terapiu peľom, poraďte sa so svojim lekárom. Veľa lekárov varuje pred užívaním veľkého množstva peľu, môže spôsobiť v organizme porušenie vitamínovej rovnováhy. Preto je pri liečebnej kúre nevyhnutná prestávka. Peľ prináša dobré výsledky aj pri depresiách a zníženej potencie. V prípade chronickej zápchy alebo preháňania reguluje črevné funkcie. Peľ je biologický stimulátor, ktorý výborne pôsobí na produkciu pohlavných hormónov. Peľ to je mužský element kvetu, ktorý predstavuje prirodzený, vysoko kvalitný, koncentrovaný, výživný a biologicky aktívny produkt stravovania.

AKO VČIELKA ZBIERA PEĽ Z RASTLÍN?

vceli pel

Včela po prílete na kvet striasa peľ z peľnice prudkými pohybmi, z chĺpkov ho posúva do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok; keď sú košíčky plné, odlieta. Včela medonosná dokáže uniesť cca 40 mg peľu. Po prílete do úľa odovzdávajú včely - lietavky obnôžky včelám - mladuškám, alebo je tento obnôžkový peľ zbieraný včelárom prostredníctvom tzv. peľochytov, ktoré umiestnil do letáča úľa.

Potom je peľ sušený a uskladnený, keď však obnôžky príjmu včely - mladušky, vrstvia ich následne do buniek plástov v úli a po ich naplnení zalejú vrstvičkou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva. Tento peľ sa nazýva aj úľový peľ, fermentovaný peľ, perga, alebo včelí chlieb. Oba druhy peľu majú zmenené zloženie i vlastnosti oproti natívnemu peľu a spoločne sa nazývajú včelí peľ.

 

 Propolis

propolis 1

je najprírodnejšie antibiotikum aké kedy človek objavil. Tento objav sa udial pred 2000 rokmi, ale veľa ľudí pravdepodobne nepočulo o propolise doteraz.

A predsa staroveké knihy popisujú propolis pre početné prednosti. Baktericídne kvality tohto lieku sú známe od počiatku písomnej histórie.
Naše včely zbierajú propolis (živicu) ako základnú hmotu z kvetov topoľov, briez, borovíc atď. Potom, ako je živica rozžuvaná včelami a doplnená ich slinami vznikajú nové látky. Výsledný produkt označujeme propolis. Propolis je životne dôležitý pre prežitie včiel. Ochraňuje ich pred chorobami, ale tak isto pred klimatickými zmenami ako vietor a chlad. 
Propolis je lepkavá ochranná látka, ktorú vylučujú rastliny k ochrane pupencov a kvetov pred infekciou. Je to účinná, mimoriadne vyvážená antibiotická látka, veľmi vhodná na liečebné použitie. Obsahuje napríklad živicu, balzamy, aromatické a éterické oleje, kyselinu škoricovú, vanilín, chryslín, galangín, tectochrisín, isalpinín, pinocebrín, kyselinu ferulovú a iné. Má široké použitie v kozmetike a medicíne.

propolis 2

ZLOŽENIE PROPOLISU

Analýzy preukázali, že propolis obsahuje priemerne asi 14,5 % prchavých substancií, 14 % mechanických prímesí, 11 % peľu, 17 % včelieho vosku, 6 % vosku s vlastnosťami podobnými rastlinným voskom, 10,5 % trieslových substancií a 33 % živice. Potvrdená v ňom bola prítomnosť železa a v závislosti od jeho pôvodu aj rad rôznych mikroelementov, napr. vápnik, meď, bór, chróm, mangán, zinok, kobalt, kremík, hliník, vanádium, stroncium, magnézium a iné.

Propolis sa používa sa na vyplnenie nežiadúcich otvorov v úli, predovšetkým menších, väčšie sa vypĺňajú voskom. V závislosti od zloženia môže mať rôznu farbu, od zelenej po červenohnedú, najčastejšie je tmavohnedý. Pri izbovej a vyššej teplote je propolis lepkavý, pri nižších teplotách tuhne a drobí sa.

Propolisu sa v súčasnosti pripisujú nasledovné funkcie:

  1. Posilňuje stabilitu úľa
  2. Zoslabuje vibrácie
  3. Zvyšuje obranyschopnosť úľa zabezpečením otvorov
  4. Chráni včelstvo pred chorobami a zabraňuje vstupu parazitov do úľa
  5. Zabraňuje hnilobným procesom v úli

Včely väčšinou vynášajú odpad z úľa, ale keby sa dovnútra dostala jašterica alebo myš a zahynula tam, včelám sa nemuselo podariť vyniesť ju von. V tom prípade by sa ju pokúsili obaliť propolisom, čím by ju vlastne mumifikovali, zbavili zápachu a zneškodnili.

 

 Materská kašička - elixír plodnosti včelej kráľovnej

materska kasicka1Včelia materská kašička je vysoko výživný produkt s veľkým obsahom proteínov a vitamínov. Pôsobí blahodarné na mozog, spôsobuje zvýšený počet erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo kulocytov a hemoglobínu a taktiež mení obsah železa v krvi.

Materská kašička je určená pri  liečení  tráviacich porúch, poruchy urogenitálneho systému a  na celkové zvýšenie odolnosti. V staršom veku zlepšuje využitie vápnika v organizme, čím tlmí rozvoj osteoporózy, účinne pôsobí proti predčasnému starnutiu.

ČO OBSAHUJE MATERSKÁ KAŠIČKA?

materska kasickaMaterská kašička obsahuje nenahraditeľné kyseliny (arginin, histidin, vali , metianin, triptofan a iné), vitamíny B1, B2, B6, B12, Bc, C, H, PP, E, kyselinu fóliovú, kyselinu nikotínovú, biotin a iné.

Hlavne biotin je potrebný na normálnu tukovú výmenu. Vitamín E stimuluje pohlavnú činnosť. Z prvkov ktoré sú obsiahnuté v materskej kašičke, majú zvláštny význam železo , mangán , zinok a kobalt , ktoré sú nevyhnutné pre normálnu krvotvorbu ( spôsobujú regeneráciu a tvorbu červených krviniek). Kyselina pantotenová pôsobí na pevnosť a rast vlasov, vyliečenie popálenín, vredov a rán. Materská kašička ma bakteriostatické a bakteriocidné účinky. Obsahuje 40-45% bielkovín, 20 % voľných aminokyselín , 20 % uhličitanov, 13 – 15 % tukov.

AKO VZNIKÁ MATERSKÁ KAŠIČKA?

Materská kašička je bielym kašovitým výlučkom párových žliaz včiel robotníc, starých iba 5 - 15 dní. Má typickú vôňu a kyselkavú chuť. Každú chvíľu pristúpi niektorá členka kráľovninho doprovodu k matke a kŕmi ju z úst do úst.

Včely používajú materskú kašičku na kŕmenie dospelej matky, na kŕmenie larvy budúcej matky a lariev včiel robotníc a trúdov, preto je veľmi vzácna. Má smotanovú až želatínovú konzistenciu bielej alebo žltkastej farby a kyslastú chuť. Je veľmi citlivá, preto po vybratí z materských buniek sa hneď zalieva medom, čím sa konzervuje a uskladňuje sa v chlade bez prístupu slnečných lúčov, aby sa neznehodnotila.

 

 

 

 


 
Tvorba stranek pro chovatele